OSHIBANA (oshi - a presa, iar bana - plantă) arta plantelor presate, veche de secole, îmbină eleganța obiectelor botanice cu viziunea creativă a omului, avându-și originea în studiul botanic.



A existat un timp al plantei când era plină de viață, în lumina vie a naturii. Planta din ierbar nu mai e vie. Îi putem nega viața dar nu și existența. Hârtia e făcută din plante. Cândva spectaculoasa plantă vie, a devenit suport pentru o altă plantă. Adevăratul punct forte al ierbarului vine şi din umbre. Ierbarele sunt păstrate ferite de lumina. Lumina care dădea plantei viață, devine distrugătorul plantei presate. Hârtia, dar și planta presată, sunt unice. Procesul de transformare prin descompunere creează imagini frumoase și foarte seducătoare. Trecerea este subtilă şi încărcată de simbolism; sufletul plantei în trei etape: viu, uscat, virtual/imaginar.


Expoziția propune un memento în sensul reevaluării parcursului biologic, și reflectarea asupra degradării în propriul nostru ciclu de viață, folosind metafora transformării plantei din entitate vegetală în pretext pentru fotografii (antropomorfizare), și apoi înspre forme derivate (negativul - cianotipiile, volumetric - ierbar real plus plante realizate textil, și în fine virtual - o forma suprareală, când ciclul fizic este încheiat).

Contribuție științifică - Prof. Univ. Dr. Corina Cătană, de la Centrul de Biodiversitate și Conservare al USAMV Cluj.

Using Format